lauantaina, heinäkuuta 16, 2005

Vanhanen ja ohjelmistopatentit

Pääministeri Matti Vanhanen kirjoittaa Turun Sanomissa:


EU:n pitää elää ja tehdä työnsä sopimuskiistasta huolimatta. Tässä suhteessa en ymmärrä EU:n parlamentin laajalla enemmistöllä tekemää päätöstä, jolla parlamentti heitti romukoppaan vuosia valmistellun tietokoneitse tehtyjen keksintöjen eurooppalaisen patentin. Onko vaatimus 25 patentin hakemisesta eurooppalaisen kilpailukyvyn kannalta parempi kuin yksi koko alueellemme käypä patentti?


Sikäli kuin minä asioita ymmärrän, tänäkin päivänä on mahdollista saada patentti keksinnölle, josta suuri osa on tietokoneella tehty. Itse keksinnön pitää siis olla nimenomainen sovellus, pelkkää ohjelmakoodia tai algoritmia ei sellaisenaan voi patentoida. EU-parlamentti heitti romukoppaan lakiesityksen, joka olisi tuonut Eurooppaan amerikkalaistyyliset ohjelmistopatentit, joita ainakin rapakon takana on käytetty lähinnä kilpailun rajoittamiseen ja innovaation tyrehdyttämiseen ja ennen kaikkea poskettomaan rahastamiseen.

Meidän firmassa pidetyssä patenttikoulutuksessa väitettiin, että jo nykyään on olemassa ns. Europatentti, jonka hakemalla patentti on voimassa EU-maissa eikä patenttia tarvitse hakea erikseen joka maahan. Mikä siis lienee tämä "koko alueellemme käypä patentti", johon herra pääministeri kirjoituksessaan viittaa?

Ei kommentteja: