maanantaina, heinäkuuta 03, 2006

Pikaviestiohjelmista

Käytän pikaviestimiä eli chattiä eli mesetystä eli ... no niin.

Käytän Skypeä, MSN Messengeria, Gmail chatiä ja IRCiä. No, MSN voidaan ehkä pudottaa pois, ne tuttavat lienevät jo kaikki siirtyneet Skypen käyttäjiksi.

Kiva olisi kun löytäisi jonkun yhden ohjelman, jolla voisi kirjoitella kaikille eri systeemeille.

Toistaisekai olen kokeillut: Irssi, Adium ja Gaim. Käyttöjärjestelmä on Mac OS X 10.3.9.

Irssi on kiva: Se on tuttu jo vuosien takaa. Se toimii tekstipäätteessä, joten sitä voi ajaa screenissä, josta voi irrottautua ja kytkeytyä takaisin jostain muualta. Irssi on koko ajan kanavalla ja näet ikkunasta mitä kaverit ovat jutelleet. Irssi ei taida osata kuin IRC-protokollaa. Irssille on joku joskus aloittanut Jabber-pluginin kirjoittamisen, mutta projekti ei ole edennyt viimeiseen 2 vuoteen, joten se lienee kuollut. (Jabber on protokolla, jota Google Talk käyttää ja Gmailin chat on sama kuin Google Talk.)

Adium on Cocoa-sovellus, kaunis ja käytännöllinen. Se puhuu noin tusinaa eri pikaviestiprotokollaa, mutta jostain syystä IRC ei kuulu valikoimaan.

Gaim osaa kaikkia protokollia, paitsi Skypeä. Hienoa. Gaim on myös ruma ja epäkäytännöllinen. Käyttöliittymä on epäintuitiivinen, ikkunat ovat suuria ja vievät paljon tilaa 17 tuuman näytöltä. Lisäksi Gaim on X11-sovellus, joten X11-serveri pitää olla käynnissä, jotta Gaim pystyisi piirtämään rumat ikkunansa näytölle. Jostain syystä X11-ikkunat tuntuvat vaativan yhden ylimääräisen klikkauksen: yksi klikkaus vaihtaa X11-sovellukseen ja sitten tarvitaan vielä yksi klikkaus oikean ikkunan valitsemiseksi.

Eli toistaiseksi ei taida olla selkeää voittajaa tässä joukossa. Jatkan siis Irssin ajamista kotikoneessa screenin alla. Skypen käynnistän kun muistan ja sama pätee Gmailin chattiin.

Mulle kannattaa laittaa sähköpostia jos on asiaa :)

Ei kommentteja: