torstaina, marraskuuta 30, 2006

sunnuntai, marraskuuta 26, 2006

Jumbon joulukuusi


Jumbon joulukuusi
Originally uploaded by sti.
Jumbossa on iso joulukuusi

Suklaamuffinssi


Suklaamuffinssi
Originally uploaded by sti.
Jumbon Coffee Housessa on myös laktoosittomia suklaamuffinsseja.

Merkitys on mennyt

Olen käyttänyt puolisen vuotta S60-puhelimessani softaa nimeltä Merkitys. Sillä on kiva lähettää puhelimen kameralla otettu kuva Flickriin. Merkitys vieläpä lisää kuvaan kaikenlaista jännää metadataa, kuten kännykkäverkon tukiasematietoja ja kuuluvuusalueella olevien bluetooth-laitteiden osoitteet. Merkitys on suomalainen ohjelma.

Valitettavasti tuntuu siltä, että Merkitys vuotaa muistia. Se pitää muistaa käynnistää uudelleen parin päivän välein tai muuten kuvien ottaminen epäonnistuu. Tänäänkin olisin saanut hienon kuvan, mutta puhelin ei suostunut ottamaan kuvaa, vaan valitti, että: "Muisti on täynnä, sulje sovelluksia ja yritä uudelleen."

Antaa olla, tuli mitta täyteen. Poistin Merkityksen puhelimesta. Saahan ne kuvat lähetettyä Flickriin sähköpostiviestinä melkein yhtä näppärästi. Ja sähköpostilla lähetetyn kuvan saa automaattisesti menemään blogiin. Merkitys ei osannut blogiin lähetystä.

Kati kiipesi takaisin satulaan


Kati kiipesi takaisin satulaan
Originally uploaded by sti.
Kati putosi 2 viikkoa sitten hevosen selästä, mutta niin se vaan tänään urheasti kiipesi takaisin satulaan. HC meininki!

Jouluntaikaa


Jouluntaikaa
Originally uploaded by sti.
Myyrmannissa on laitettu jouluvalot päälle ja himmennetty muuta valaistusta niin, että tunnelma on aika mukava.

Pelkkiä kokismainoksia


Pelkkiä kokismainoksia
Originally uploaded by sti.
Coca-Colalla on iso markkinointikampanja meneillään. Käytännössä kaikki Rautatieaseman mainostila puskee silmille Zeroa.

sunnuntai, marraskuuta 19, 2006

Kuinka kahvi keitetään

Miten kahvi keitetään? Meillä on "perkolaattori"-tyyppinen kahvinkeitin, joka keitää oikein hyvää kahvia. Sellaiset tuntuvat olevan melko harvinaisia. Johtuisiko siitä, että kahvin keittämisessä on muutamia ylimääräisiä työvaiheita. Katsotaanpa.

Coffee maker, all washed upEnsin keitin on pestävä. Tai siis minä en koskaan jaksa pestä keitintä kahvia juotuani, siksi minun kohdallani kahvinkeitto alkaa aina keittimen ja sen osien pesulla.

Kahvi on rasvainen juoma ja vanhan kahvin maku ei lähde pelkällä vedellä huuhtelemalla vaan pesussa pitää käyttää ihan astianpesuainetta.

Kuvassa näkyvät keittimen kaikki osat: kannu, kannun kansi, vesiputki ja kahvisäiliö ja sen kansi.

Filled with cold waterSeuraavaksi täytetään kannu kylmällä vedellä. Anna kylmän veden valua hetken täydellä paineella, jotta vesi on varmasti puhdasta ja kylmää.

Kannun sivussa on kätevä mitta-asteikko, josta näkee monenko kupin edestä vettä kannussa on.

Good-quality, dark-roasted coffeeKahvin laadussa ei ole syytä kitsastella. Nykyään kaupoissa on jo jonkun verran valikoimaa eikä tarvitse valita costarican tai saludon välillä. Kannattaa kokeilla muitakin. Omien kokemusteni perusteella sanoisin, että laadusta kannattaa maksaa. Lisäksi kannattaa kokeilla myös tummempia paahtoja. Päinvastoin kuin luulisi, tumma paahto ei tarkoita kitkerämpää kahvia tai pahempaa närästystä. Itse asiassa aivan päinvastoin.

Filled containerKeittimen kahvisäiliö on täytetty kahvijauheella.

Kahvisäiliö on peltinen purkki, jossa on pieniä reikiä, joiden läpi vesi valuu uutettuaan maun, värin ja muut hyvät aineet kahvijauheesta.

Put the lid onKahvisäiliön päälle tulee reitetty kansi, joka huolehtii siitä, että vesi valuu tasaisesti joka puolelle kahvisäiliötä.

Set up the water pipeSeuraavaksi laitetaan vesiputki pystyyn kannun pohjalle.

Kannun pohjalla heti putken alapuolella on pieni sähköllä kuumeneva elementti, joka keittää yläpuolellaan olevan veden. Kiehuva vesi muodostaa kuplia ja kuplat nousevat putkea ylöspäin työntäen vettä edellään.

Coffee container on its placeAsetetaan kahvisäiliö vesiputkessa olevan jousen varaan.

Kun kuplat työntävät vettä putkea ylös, se lopulta purkautuu putken päästä ja leviää kahvisäiliön kannelle, valuu reikien läpi kahvijauheen sekaan ja säiliön pohjareikien läpi kannun pohjalle.

Close the top of the potKannun kansi lukittuu paikalleen ja pitää huolen, ettei kiehuvaa vettä roisku ympäriinsä.

BrewingAlkutilanne on siis se, että kannussa on pelkkää kylmää vettä. Vesi alkaa kiertää putkea ylös ja kahvisäiliön kautta takaisin alas ja sitten taas putkea ylös ja kahvisäiliön kautta takaisin alas. Vesi kulkee jatkuvasti ja useaan kertaan kahvijauheen läpi uuttaen itseensä makua. Melkeinpä luulisin, että tämä prosessi ottaa kahvista tehokkaammin maun talteen kuin tavallinen kahvinkeitin, jossa vesi kulkee vain kerran suodatinpaperin päällä makaavan kahvijauheen läpi.

Hiljalleen kannussa oleva vesi muuttuu vahvemmaksi ja vahvemmaksi kahviksi ja myös sen lämpötila nousee koko ajan.

Successful outcome, mmm...Kun kannussa olevan nesteen lämpötila alkaa lähestyä 100 asetetta, keitin katkaisee virran putken alapäässä olevasta kuumennuselementistä ja kääntää päälle pohjassa olevan heikkotehoisemman elementin, jonka tehtävät on vain pitää kahvi kuumana. Kannun kylkeen syttyy valo merkiksi siitä, että kahvi on valmista.

Ja sitten ei muuta kuin kahville!

sunnuntai, lokakuuta 29, 2006

BBC-dokumentti Blade Runnerista

Pistän tänne talteen... en ehdi juuri nyt katsoa sitä ja jos vaikka jotakuta kiinnostaa.

keskiviikkona, lokakuuta 25, 2006

Irakin kadonneet miljardit

YLE1 esitti juuri dokumentin "Irakin kadonneet miljardit". Jos joku ei nähnyt sitä, se löytyy myös Googlen videopalvelusta, klikkaa linkkiä otsikossa. (Englanninkielinen, ei tekstitystä.)

George W. Bushin hallinto on tehnyt Irakista villin lännen, jossa ei ole lakeja tai valvontaa ja jonne kaadetaan miljardeittain dollareita kenen hyvänsä kahmittavaksi, käteisenä, jottei mitään voida jäljittää.

"Miehityshallinnon virkamiehelle annettiin 7 miljoonaa dollaria käteisenä ja käskettiin tuhlata ne viikossa."

Dokumentissa näytetään sairaala, jonka remontin tekijälle on maksettu 4 miljoonaa dollaria, mutta juuri mitään ei ole tehty ja se mitä on tehty on kelvotonta. Kukaan ei ole vastuussa.

Vedenpuhdistamoja on kunnostettu noin miljardilla, mutta ne eivät toimi.

Kaupunkien viemäreiden kunnostusurakoista on maksettu miljoonia, mutta mitään ei ole tehty.

Kuka hyvänsä voi mennä Irakiin ja sanoa olevansa rakennusurakoitsija tai mitä vaan ja tehdä sopimus, jonka mukaan pitäisi rakentaa tai kunnostaaa jotain vastineeksi miljoonista tai miljardeista dollareista. Rahat maksetaan parhaassa tapauksessa etukäteen tai huonoimmassakin tapauksessa kun käyt sanomassa, että homma on tehty. Kenelläkään miehityshallituksessa ei ole aikaa tai kiinnostusta tarkistaa, että rahoille saadaan jotain vastinetta.

Samaan aikaan sairaaloissa pikkulapset kuolevat ripuliin koska sairaaloilla on pulaa neuloista, vitamiineista, antibiooteista ja muista halvoista peruslääkkeistä.

Miehityshallitus kykeni järjestämään valtavan logistiikkaoperaation, jossa Irakin koko valuuttakanta vaihdettiin vanhoista dinaareista uusiin, joissa ei ollut Saddamin naaman kuvaa, mutta se ei kykene toimittamaan halpaa perusroinaa sairaaloihin. Siis tottakai se kykenisi, mutta kun heillä on parempaakin tekemistä.

Voi perkele että pistää vihaksi!

Toivottavasti kaikki amerikkalaiset näkevät tämän ohjelman, häpeävät ja muistavat sen häpeän tunteen parin viikon päästä vaaliuurnilla. Muistakaa äänestyslippua täyttäessänne kuva vauvasta, joka haudattiin ruskeassa pahvilaatikossa vain koska sairaalassa ei ollut happinaamaria ja K-vitamiinia.

Jotenkin tuntuu siltä, että tällä kaikella on enää hyvin vähän tekemistä "terrorisminvastaisen sodan" kanssa, jos sillä nyt mitään koskaan oli alun alkaenkaan. Kannattaa muistaa, että vaikka 3000 amerikkalaista kuoli 2001 syyskuun iskuissa, amerikkalaiset tappavat toisiaan ampuma-aseilla kymmenen kertaa sen määrän joka vuosi. Ja tämä luku on viime vuosina ollut vahvassa nousussa.

maanantaina, lokakuuta 16, 2006

Syksy on todella täällä


Punainen
Originally uploaded by sti.

Syksyn tulo on vähän viipyillyt ja vasta viime viikolla Hesarissa kerrottiin, että jotkut kasvit tekevät jo toista satoa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että syksy on tullut ainakin meidän pihalle.

sunnuntai, lokakuuta 15, 2006

Ei makeaa mahan täydeltä


Ei makeaa mahan täydeltä
Originally uploaded by sti.

... muttei paljon puutu

Jaa kokemuksesi blokissa


Jaa kokemuksesi blokissa
Originally uploaded by sti.

Nokian uusissa mainoksissa kehotetaan ihmisiä jakamaan kokemuksensa blokissa. Onkohan bloki Kielitoimiston suosittelema kirjoitusmuoto sanalle blogi? Miksei sitten samantien ploki.

Taidankin plokata tämän.

keskiviikkona, lokakuuta 04, 2006

Levykaupat

Piipahdin töistä kotimatkalla levykaupassa. Petyin. Entiset myyntipöydät ja telineet täynnä levyjä oli korvattu parilla pöydällä, joilla oli matalia pinoja tarjous-Dvd-levyjä. Olin elänyt siinä uskossa, että netin musiikkikaupoissa on huonot valikoimat ja laajat valikoimat löytää vain oikeasta levykaupasta. Ehkä asia on nykyään päinvastoin. Tai ehkä hyvää valikoimaa ei enää löydä juuri mistään.

sunnuntai, lokakuuta 01, 2006

Tulisiko sovellusten päivittää itse itsensä?

Otsikon linkissä on mielenkiintoinen keskustelu siitä, pitäisikö sovellusten päivittää itse itsensä automaattisesti.

Nykyäänhän lähes jokainen softa osaa tarkistaa valmistajan sivuilta, onko siitä uudempaa versiota ja kysyä käyttäjältä, haluaako hän asentaa uuden version tai ainakin laukaista selaimen sivulle, josta uuden version voi ladata.

Teen päivätyönäni softaa, jossa ei kyseistä ominaisuutta vielä ole, mutta sen lisäämisestä on kyllä keskusteltu.

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että automaattinen päivitys olisi monesti paras ratkaisu. Ylläpidon pojilta vaaditaan paljon työtä, jos heidän pitää joka kerta kun uusi päivitys tulee jakoon, etsiä vastaus seuraaviin kysymyksiin:

Onko se tietoturvapäivitys vai uusia toimintoja tuova uusi versio? Jos se on tietoturvapäivitys, kuinka kriittinen se on? Tiedetäänkö, onko olemassa reikää hyödyntäviä haittaohjelmia?

Onko päivitys pakko tehdä vai voiko sitä lykätä? Toimiiko päivittämätön versio edelleen? Kuinka kauan?

Rikkooko päivitys jotain? Onko sillä epäyhteensopivuusongelmia muiden ohjelmien kanssa?

Onko päivityksen jo asentaneilla käyttäjillä ollut ongelmia? Missä ohjelman käyttäjät kokemuksistaan keskustelevat?

Miten päivitys ladataan? Lataanko sen käsin vai annanko ohjelman itsensä hakea omat päivityksensä?

Miten päivitys asennetaan? Loppukäyttäjien vai ylläpidon toimesta? Käsin vai automaattisesti? Onko siinä asennusohjelmaa? Poisto-ohjelmaa? Voiko päivityksen perua jos se aiheuttaa ongelmia?

Mistä näkee, että päivitys on asennettu?

Aika paljon selvitettävää. Ammattimaisesti hoidetuissa putiikeissa, joissa on tehtäviensä tasalla oleva ylläpito, kysymyksiin epäilemättä etsitään vastaukset ja päivityksen levittäminen firman koneisiin suunnitellaan hyvin ja toteutetaan huolellisesti.

Epäilen vaan, mahtavatko he tehdä samantasoisen operaation jokaisesta ohjelmasta. Jotkut ohjelmat kun vaan ovat tärkeämpiä kuin toiset ja aikaa ei riitä kaikkeen.

Ja entäs jos ylläpito ei koostu ammattilaisista, vaan sitä hoitaa joku oman toimen ohessa tai toimitusjohtajan näppylänaamainen veljenpoika koulupäivän jälkeen.

Tietysti jos kyseessä on kotikone, katsoo ylläpito joka aamu vessan peilikaapista takaisin.

Voisin arvata, että monesti ohjelmat vain päivitetään sormet ristissä ja toivotaan, että uusi versio toimii paremmin kuin vanha tai ei ainakaan riko mitään. Näissä tapauksissa sillä ei liene suurta väliä, tapahtuuko päivitys automaattisesti vai pitääkö käyttäjän klikata yhtä nappulaa.

Olennaista kai onkin vain se, mitä sitten tehdään jos päivitys rikkoi jotain.

Miten käyttäjä peruu päivityksen, etenkin jos käyttäjä ei edes tiennyt, että jotain päivityksiä on tehty?

Käyttäjällä pitäisi olla mahdollisuus nähdä loki koneessaan tapahtuneista päivityksistä ja samoin pitäisi olla mahdollista perua päivityksiä yksi kerrallaan niin kauan, että päästään toimivaan kokoonpanoon.

Oikeastaan kuulostaa siltä, että tämän pitäisi olla käyttöjärjestelmän tarjoama ominaisuus, jotain samanlaista kuin uuden Mac OS X:n Time Machine.

Mutta mitä tehdään sellaista odotellessa?

sunnuntai, syyskuuta 17, 2006

Suklaakakkua ja latte


suklaakakkua ja latte
Originally uploaded by sti.

Jos haluat jotain todella hyvää, kannattaa suunnistaa Jumbon Coffee Houseen ja tilata suklaakakkua ja juotavaksi latte. (Latte on kahvijuoma, johon tulee annos espressoa ja paljon vaahdotettua (soija)maitoa.)

Asioiden pitää olla todella huonosti jos ei tämä annos vedä suupieliä ylöspäin.

torstaina, elokuuta 10, 2006

ilmakiväärin ammuttavana?

Tänään juttelin kaverin kanssa Ruoholahden metroaseman edustalla, kun käsivarteeni osui jotain pientä ja kovaa. Vähän kuin paarmanpisto mutta paljon kovempi. Käsivarteen jäi noin sentin läpimitaltaan oleva punainen jälki. Vastapäisissä ikkunoissa ei näkynyt ketään. Seisoskellessamme siinä metroaseman seiniin napsahteli pari kertaa. Luulen että joku harjoitteli ilmakivääriammuntaa. Harkitsin poliisille soittamista mutta jätin sen tekemättä kun oli jo niin kiire kotiin. Kirjoitan tämän nyt kuitenkin tänne, etten unohda jos vaikka huomenna lukee lehdessä asiasta jotain. Voin sitten kertoa yksityiskohdat poliisille ja se/ne nilkki/nilkit saavat vielä enemmän raippaa.

perjantaina, heinäkuuta 28, 2006

Kuinka kofeiini toimii?

Howstuffworks.com:sta löytyy seuraava selitys sille miten kofeiini toimii:

torstaina, heinäkuuta 27, 2006

iTunes plays Divx videos but does not stream

(Written in English in the hope of reaching a wider audience than my normal scribblings.)

I was trying to get iTunes to play Divx encoded videos. I thought it might be nice to grab the Windows laptop with iTunes and have it play streaming videos over the wlan from my Mac. I could then take the laptop to the sofa, on the balcony or perhaps on the grass on the front of the house.

The problem was that I could not add the Divx videos to iTunes library. Apparently iTunes only wants to include videos in the Apple standard formats (even if QuickTime Player plays Divx.)

The trick to go around that is to open the Divx video in QuickTime Player and export it as a QuickTime media link file. This is a small (4 - 8 kB) file that only points to the original file. Now iTunes will happily import the link file into its library and it plays nicely.

(By the way: The export as QuickTime media link file only works if you have purchased QuickTime Pro. Fortunately the QuickTime Player can be cajoled to perform the function by asking it nicely via AppleScript. I managed to do it for one video with a script with hard-coded pathnames. My AppleScript knowledge does not yet allow me to make a general-purpose utility that processes a multitude of files and exports them with nice file names.)

Now I can see the QuickTime media link file over the network on the Windows laptop but the laptop refuses to play that file. Bugger. It might be because the laptop does not play Divx videos even from the local disk.

I fell back to using brute force and converting the Divx videos to .mov videos. FfmpegX will do that for you, pretty easily. It just takes time to transcode the video, not to mention some loss of quality.

The next hurdle I discover is that streaming videos from iTunes to iTunes does not always seem to work. On the Mac I have in my iTunes library a couple of music videos purchased from iTunes Music Shop. They start playing immediately when I double-click on them in iTunes on the Windows laptop. In the playback window I can see the video being streamed while it plays.

The same happens for couple of MPEG-1 music videos I have imported from my CDs.

But when I try to play videos that are .mov files, either converted from Divx or video podcasts in my library, they do not stream. The Windows iTunes application hangs for a long, long time and when it finally recovers, it starts playing the video but it seems to have been fully downloaded before playback started.

This has left me with such a bad taste in mouth that I started investigating if I could use VLC instead of iTunes. It seems to sort-of-work:

I set up the Mac VLC player to be a streaming server (using HTTP) and on the Windows laptop I tell VLC to play from an HTTP network stream. It works, except the playback pauses every minute or so for 5 seconds and drops those 5 seconds of video before commencing.

Could it be that my wlan is not fast enough for streaming Divx? Or perhaps there is some weirdness in the VLC HTTP transport. They do not recommend using it but it is the only transport that does not require me to modify the firewall of the Windows laptop, which I cannot do because the laptop is owned by my employer and the IT department has seen it fit to disallow doing that.

It is now after 4 in the morning and I think I'll continue this later.

tiistaina, heinäkuuta 25, 2006

Birthday meme

Luin Juha Auteron blogia ja huomasin (otsikkoon linkatun) jutun: Etsi Wikipediasta syntymäpäiväsi sivu ja listaa sieltä 3 jännää faktaa, kaksi syntymää ja yksi kuolema omaan blogiisi.

Kokeillaan.

15. kesäkuuta:

1215 - Englannin kuningas John (of England) allekirjoittaa Magna Cartan

1752 - Benjamin Franklin todistaa, että salama on sähköä

1667 - Ensimmäinen verensiirto. Tohtori Jean-Babtiste Denys siirtää 350 ml lampaan verta 15-vuotiaaseen poikaan. Poika kuolee ja tohtoria syytetään murhasta.

1843 - Edward Grieg syntyy

1914 - Yuri Andropov syntyy

1996 - Ella Fitzgerald kuolee

sunnuntai, heinäkuuta 23, 2006

Anti-virus-ohjelmat eivät toimi, väitetään

Australiassa pidetyssä konferenssissa on järkytetty maailmaa sanomalla ääneen suuri salaisuus: Anti-virus-ohjelmat eivät tunnista kovin hyvin uusia viruksia, joita ne eivät ennestään tunne. Iiiks!

Hassua, näinhän ne ovat aina toimineet. AV-ohjelmilla on tietokanta sormenjäljistä, joiden perusteella virukset tunnistetaan. Kun uusi virus ilmestyy, sille ei ole sormenjälkeä tietokannassa ja niinpä sitä ei löydetä.

Jonkun täytyy ensin saada se uusi pöpötartunta. Sitten toivottavasti joku osaa etsiä ja löytää pöpön ja lähettää sen jollekin AV-firmalle. AV-firmat jakavat virusnäytteitä keskenään, joten riittää kun sen lähettää yhdelle. Siellä virus tutkitaan, sen sormenjäljet lisätään tietokantaan ja kantapäivitys lähetetään asiakkaille ja toivottavasti suurin osa asiakkaista saa kantapäivityksen ennen kuin pöpö ehtii heille asti.

Tässä ei ole mitään uutta, näin maailma on aina toiminut.

Tietysti nykyään pöpöt leviävät aika nopeasti, joten on tärkeää, että AV-ohjelmaan saa uudet kannat nopeasti.

Uuden pöpön ensimmäisen tartunnan todennäköisyyttä voi sitten itse säätää omilla toimillaan: pitääkö koneensa tietoturvapäivitykset ajan tasalla, onko palomuuri päällä ja hyvin säädetty, mitä selainta käyttää, millä asetuksilla, mitä ohjelmia netistä asentaa, ajaako sähköpostissa saapuneita ohjelmia jne. Jos kaikki edellä mainittu on aina kunnossa, ei virussuojaa edes tarvita.

Toisaalta, jos on (erehtyväinen) ihminen, joku varotoimenpide voi pettää ja silloin AV-suoja voi olla halpa tapa varmistaa mielenrauha. Useimmille tavallisille ihmisille se on monesti ainut tapa.

Nuuksiossa


Family Tikka
Originally uploaded by katjusca.

Käytiin pari päivää sitten Nuuksiossa kävelemässä. Saatiin itselaukaisimella ihan kiva perhepotretti.

Voittajien on helppo hymyillä


Voittajien on helppo hymyillä
Originally uploaded by sti.

Viikko sitten käytiin Linnanmäellä ja Kati voitti vapaavalinnan narunvedossa. Lisäksi Kati voitti korkkipyssyammunnassa pienen possun.

Itse en osunut korkkipyssyllä mihinkään.

Veerakin voitti onginnasta jotain pientä, mutta murjotti kamalasti kun se oli äidille niin kateellinen.

Airport, taas

Annoin Airportin levätä yön yli ja kun seuraavana iltapäivänä laitoin siihen virrat päälle, se toimi ihan nätisti.

Nyt se lakkasi toimimasta taas tänään iltapäivällä. Laitoin siitä virrat pois muutamaksi tunniksi ja taas toimii.

Kyse tuskin on liiasta kuumenemisesta tai jos on, niin sille en enää paljonkaan pysty tekemään. Siirsin Airportin pois kaapin sisältä jo pari kuukautta sitten, joten yhtään viileämpään tilaan en sitä saa (ellen siirrä sitä parvekkeelle.)

Koska joudun luultavasti tekemään syksyllä paljon töitä kotoa, on tainnut tulla aika ryhtyä selailemaan Verkkokaupan valikoimaa. Airportin korjauttaminen tuskin maksaa vaivaa. Se varmaan toimisi vähän aikaa ja alkaisi sitten taas oireilemaan.

perjantaina, heinäkuuta 21, 2006

Tulevaisuus on langaton, mutta ei vielä

Langaton lähiverkko katosi tänä iltana. Otin pari kertaa virrat pois Applen Airport Expressistä mutta eipä vaan verkkoa näkynyt. Annan vehkeen jäähdytellä yön yli ja katsotaan huomenna onko siitä enää mihinkään.

Se on tehnyt tämän tempun pari kertaa aikaisemminkin. Yhden kerran se hajosi kuitenkin lopullisesti, mutta silloin oli vielä takuuta jäljellä.

Jos se on nytkin kunnolla hajonnut, menen ja ostan halvimman mahdollisen wlan-tukiaseman. Eiköhän semmoinen pitäisi 50 eurolla irrota.

Sillä välin ollaan taas Internetissä ihan vanhanaikaisesti piuhaa pitkin.

tiistaina, heinäkuuta 18, 2006

Kerskakulutusta Mäkkärissä

Mäkkärissä saa nykyään lastenaterian mukana kertakäyttöisen musiikkisoittimen. Okei, onhan se huonolaatuinen, mutta kuitenkin tulee vähän sellainen tunne, että käytetäänköhän tässä nyt luonnonvaroja parhaalla mahdollisella tavalla?

lauantaina, heinäkuuta 15, 2006

Kahvinkeittimistä

Meidän kahvinkeitin taitaa olla juuri sellainen kuin on kuvattu Wikipediassa.

Mielenkiintoinen selitys löytyy myös Howstuffworks.com:n sivuilta.

perjantaina, heinäkuuta 14, 2006

Kahvinjuontia

Olen viimeisen muutaman kuukauden aikana totutellut juomaan kahvia.

Olen viimeksi juonut kahvia ihan pienenä, varmaan alle 10-vuotiaana. Mummon ja mamman luona kyläillessä sain aina pullakahvia, eli pullaa murrettiin ja soossattiin kahvin joukkoon. Kerran sitten kävi niin, että pullakahvia juotuani sain hirveitä vatsakipuja ja taisin jotenkin pienessä päässäni kuvitella, että ne johtuivat kahvista.

Olen kyllä juonut kahvia jonkun kerran sen jälkeenkin, mutta aina se on maistunut pahalle, erityisesti jos sen on joutunut juomaan mustana ja aina siitä on tullut jotain pieniä vatsaoireita.

Teetä on sitten juotu senkin edestä. Viime aikoina tee on ruvennut kyllästyttämään. On tullut jo kokeiltua kaikkia teelaatuja, joita normaalit ruokakaupat valikoimissaan pitävät. Moneen kertaan.

Vaimo rupesi ostamaan tummapaahtoista Presidentti-kahvia ja juomaan sitä kauramaidon tai -kerman kera (meillä kun on molemmilla laktoosi-intoleranssi.) Maistoin sitä ja yllätyin. Olipa hyvää! Ei yhtään kitkerää ja hapanta niin kuin kahvi aina Suomessa on.

Olen oppinut huomaamaan, että kahvia on monenlaista ja monenlaatuista, ihan niin kuin teetäkin. On pahaa ja kitkerää ja on hyvää ja pehmeää. Tuntuisi siltä, että tummapaahtoiset laadut ovat paremman makuisia.

Toistaiseksi kokeiltu on seuraavia:

Presidentti: Kohtalaista, hieman laimeaa, ei kuitenkaan mitään huoltoaseman kahvia.

Presidentti, tumma paahto: erinomaista, pehmeää, erikoinen maku, jota en osaa oikein kuvailla.

Suklaakahvi: erinomaista, suklaanmakuinen, muttei liian.

Etiopialainen: parasta mitä olen juonut! Aivan ehdottomasti. Pehmeää, suorastaan suuta hyväilee.

Kolumbialainen: erinomaista, mutta vahvempi maku kuin etiopialaisessa. Ehkä vähän liian vahva mun makuun.

Pikkuhiljaa kahvia on sitten maisteltu enemmänkin. Nyt saatetaan keittää jo kahdetkin kahvit päivässä.

Meillä ei ole perinteistä kahvinkeitintä. Meillä on semmoinen pannu, joka täytetään vedellä ja jonka yläosassa olevaan reikäiseen kuppiin ladataan kahvijauhe. Vesi ilmeisesti jotenkin kulkee ylös pannun sisällä olevaa putkea pitkin. Muistaakseni ostopakkauksessa luki "percolator" tai jotain sellaista (siitä on jo monta vuotta kun vaimo osti keittimen.)

Miksiköhän en ole nähnyt samanlaisia keittimiä muualla? Onkohan perkolaattorin käyttö hankalampaa kuin tavallisen kahvinkeittimen? Tuleeko sillä parempaa kahvia? Onko perkolaattori ympäristöystävällisempi? (Siinä ei käytetä suodatinpusseja.)

Ennen join Coca-Colaa tai Pepsiä kun väsytti ja halusin piristystä. Nyt olen huomannut, että pieni kuppi kahvia piristää paljon enemmän. Itse asiassa jo pelkkä kahvin tuoksu saa unet karisemaan silmistä.

maanantaina, heinäkuuta 03, 2006

Pikaviestiohjelmista

Käytän pikaviestimiä eli chattiä eli mesetystä eli ... no niin.

Käytän Skypeä, MSN Messengeria, Gmail chatiä ja IRCiä. No, MSN voidaan ehkä pudottaa pois, ne tuttavat lienevät jo kaikki siirtyneet Skypen käyttäjiksi.

Kiva olisi kun löytäisi jonkun yhden ohjelman, jolla voisi kirjoitella kaikille eri systeemeille.

Toistaisekai olen kokeillut: Irssi, Adium ja Gaim. Käyttöjärjestelmä on Mac OS X 10.3.9.

Irssi on kiva: Se on tuttu jo vuosien takaa. Se toimii tekstipäätteessä, joten sitä voi ajaa screenissä, josta voi irrottautua ja kytkeytyä takaisin jostain muualta. Irssi on koko ajan kanavalla ja näet ikkunasta mitä kaverit ovat jutelleet. Irssi ei taida osata kuin IRC-protokollaa. Irssille on joku joskus aloittanut Jabber-pluginin kirjoittamisen, mutta projekti ei ole edennyt viimeiseen 2 vuoteen, joten se lienee kuollut. (Jabber on protokolla, jota Google Talk käyttää ja Gmailin chat on sama kuin Google Talk.)

Adium on Cocoa-sovellus, kaunis ja käytännöllinen. Se puhuu noin tusinaa eri pikaviestiprotokollaa, mutta jostain syystä IRC ei kuulu valikoimaan.

Gaim osaa kaikkia protokollia, paitsi Skypeä. Hienoa. Gaim on myös ruma ja epäkäytännöllinen. Käyttöliittymä on epäintuitiivinen, ikkunat ovat suuria ja vievät paljon tilaa 17 tuuman näytöltä. Lisäksi Gaim on X11-sovellus, joten X11-serveri pitää olla käynnissä, jotta Gaim pystyisi piirtämään rumat ikkunansa näytölle. Jostain syystä X11-ikkunat tuntuvat vaativan yhden ylimääräisen klikkauksen: yksi klikkaus vaihtaa X11-sovellukseen ja sitten tarvitaan vielä yksi klikkaus oikean ikkunan valitsemiseksi.

Eli toistaiseksi ei taida olla selkeää voittajaa tässä joukossa. Jatkan siis Irssin ajamista kotikoneessa screenin alla. Skypen käynnistän kun muistan ja sama pätee Gmailin chattiin.

Mulle kannattaa laittaa sähköpostia jos on asiaa :)

torstaina, kesäkuuta 22, 2006

Kokemuksia tiedostonsiirrosta Windowsin ja Macin välillä

Tuli tarve siirtää Windows-kannettavasta isoja tiedostoja Mac Miniin.

Ensimmäisenä laitoin OS X:n Järjestelmäasetuksista Windows-tiedostojaon päälle, Explorerissa kirjoitin \\(macin ip-osoite)\(oma kotihakemisto). Yhteys muodostui, raahasin isot tiedostot Explorer-ikkunaan ja pudotin.

Seurasin siirtonopeutta OS X:n Järjestelmän valvonta -työkalulla. Se kertoi, että tiedostot siirtyivät nopeudella, joka vaihteli 20 - 80 kt/s. Aika huonosti.

Katkaisin siirron ja yritin seuraavaksi siirtää tiedostoja sftp:llä. Ensin yritin Puttyn PSFTP-ohjelmaa. PSFTP siirsi dataa hetken nopeudella 850 kt/s, mutta ohjelma hyytyi sitten. Yritin useamman kerran, aina sama hyytyminen.

Seuraavaksi yritin F-Secure SSH:n SFTP-siirtoa. Se siirsi jonkun aikaa 350 - 400 kt/s, mutta siirto katkesi alle minuutin kuluttua ja ohjelma valitti verkkoyhteyden katkenneen.

Olin joskus leikkinyt WebDAVin kanssa ja muistin, että olin konffannut Macissä pyörivään standardinmukaiseen Apacheen yhden WebDAV-osoitteen, johon pystyi ainoataan lähettämään tiedostoja, mutta ei näkemään tai hakemaan.

Avasin Internet Explorerin. Siellä komensin File -> Open. Syötin osoitekenttään http://(macintoshin ip-osoite)/upload. Rasti ruutuun "Open as web folder". Ruudulle aukeni ikkuna, johon raahasin isot tiedostot. Hyvin siirtyvät ja nopeuttakin on yli 1000 kt/s

tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Maailma loppuu tänään

Katselin just töllöstä jotain ohjelmaa, jonka nimi varmaan oli "Näin tehtiin Omen" tjsp.

Siinä selitettiin, että olemme jo pitkään eläneet lopun aikoja ja kaikki Ilmestyskirjan tapahtumat ovat jo käyneet toteen ja maailma loppuu tänään 6.6.2006.

Hetken jo rupesin pelkäämään, mutta sitten tajusin, että jos olisin tekemässä elokuvaa maailman lopusta ja tietäisin minä päivänä se tapahtuu, olisi varmaan liiketaloudellisesti viisasta järjestää elokuvan ensi-ilta vähän aikaisemmin kuin juuri sinä päivänä kun maailma loppuu.

Monilla ihmisillä saattaa maailman viimeisenä päivänä olla parempaakin tekemistä kuin mennä katsomaan viimeisintä Hollywood-tuotantoa.

Toisaalta jos maailma kerran loppuu, niin sille tuskin kukaan meistä pystyy mitään tekemään, joten on ihan herttisen yhdentekevää mitä kukin meistä tekee tai on tekemättä. Sama vaikka menisi viettämään viimeiset hetkensä elokuviin.

Jos maailma loppuu tänään, tämä jäänee tämän blogin viimeiseksi merkinnäksi.

Muutoin, tavataan myöhemmin.

sunnuntai, toukokuuta 21, 2006

Vikellystä


Vikellystä
Originally uploaded by sti.

Kevään viimeisellä ratsastustunnilla oli tallilla kaikenlaista ohjelmaa, mm. vikellysnäytös.

Minä ja Anuska


Sami ja Anuska
Originally uploaded by sti.

Alkulämmittelyä patalaiskalla tammalla. Huomatkaa järkyttävän huono aseto. (Selkä pitäisi olla suorana.)

Kevään viimeinen ratsastustunti

Tänä viikonloppuna oli ratsastusta sekä lauantaina että sunnuntaina ja siinä ne sitten olivatkin tältä keväältä, kaikki 20 tuntia. Äkkiä ne menivät.

17 kertaa ratsastin tinkeriruunalla nimeltä Anton, 2 kertaa vähän kuumemmalla ruunalla nimeltä Springfield Foxy ja kerran puoliveritammalla nimeltä Anuska.

Antonilla ratsastaessa ehdin jo luulla, että osaan jotain. Rupesin jo luulemaan, että meillä on yhteiset aivot. Onneksi Foxy ja Anuska ottivat ne luulot pois.

Oikeasti en näköjään osaa kuin lähteä käyntiin, pysäyttää ja ohjata oikealle, vasemmalle ja peruuttaa. Ravaaminen sujuu hyvin vain Antonilla, Anuskaa en saanut kertaakaan pysymään ravissa koko kentän ympäri. Laukka on onnistunut ehkä kahden askeleen verran.

No, pitäähän syksyllekin jättää jotain tavoitteita.

Veera on mennyt vähän takapakkia sen jälkeen kun putosi shettiksen selästä. Sen jälkeen Veera ei ole kertaakaan ratsastanut ilman taluttajaa. Harmi, mutta toisaalta on oltava tyytyväinen, että se ylipäänsä uskaltaa takaisin satulaan. Meidän tunnilla kävi eräs tyttö, joka lopetti ratsastamisen kokonaan kun hän näki Veeran putoavan.

Kyllähän putoaminen aina vähän pelottaa, mutta ei sille saa antaa valtaa. Ratsastamaan ei kuulemma opi ennen kuin on pudonnut 100 kertaa.

lauantaina, toukokuuta 13, 2006

Olen luonnonoikku

Olen luonnonoikku: Minulla on suussa 29 hammasta, vaikka Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön hammaslääkäri Otaniemessä vei kaikki 4 viisaudenhammasta 15 vuotta sitten.

perjantaina, toukokuuta 12, 2006

iPodin omistajat musiikkivarkaita

Real.com:n pääjohtaja on The Guardianin haastattelussa sitä mieltä, että iPodin omistajat varastavat musiikkia.
About half the music on iPods is music obtained illegitimately
Mun pitäisi kai sitten ruveta varkaaksi kun kerran siitä jo syytetään.

iPodissani on vain musiikkia, joka on ripattu omilta CD-levyiltä tai ostettu iTunes Music Shopista.

Ai niin, musiikin siirtäminen iPodiin omilta CD-levyiltä on varastamista. Se tuppaa aina unohtumaan.

Julkkiskuva


Julkkiskuva
Originally uploaded by sti.

Minä ja Ken Schwaber

Product backlog


Product backlog
Originally uploaded by sti.

Lounas armeijatyyliin


Lounas armeijatyyliin
Originally uploaded by sti.

Ken Schwaber haluaa meidän syövän 20 minuutissa. VTT:n ruokalassa on kuitenkin pitkä jono

Juha ja Ken Schwaber


Juha ja Ken Schwaber
Originally uploaded by sti.

Scrum-koulutus


Scrum-koulutus
Originally uploaded by sti.

Scrum-koulutus


Scrum-koulutus
Originally uploaded by sti.

tiistaina, toukokuuta 02, 2006

Missä ovat laktoosittomat allergialääkkeet?

Olen jo vuosikausia käyttänyt pahimpaan siitepölyallergiaan reseptivapaita lääkkeitä. Useimmissa niissä on laktoosia, paljon laktoosia, mutta joka vuosi olen aina löytänyt jonkun laktoosittoman pillerin.

Paitsi tänä vuonna.

Söin tänä aamuna viimeisen viime vuodelta yli jääneen Zyrtec Zyptabsin. En ole löytänyt sitä apteekeista Länsi-Vantaalta, Helsingin keskustasta enkä Ruoholahdesta.

Menen torstaina lääkäriltä kyselemään, josko reseptilääkkeistä löytyisi laktoosittomia nappeja.

Google kertoo, että ulkomailta laktoosittomia allergialääkkeitä kyllä löytyy ja niitä voisi näppärästi tilata Internetin kautta. Tiedän, että se on laitonta, mutta vähän houkuttaisi...

Moka MTV3 uutisissa?

Tänään MTV3 klo 22 uutisissa sanottiin: "Suomi ei halua antaa aktivismille sijaa EU-puheenjohtajuuden alla."

Aktivismi ei kai ole mitenkään negatiivinen asia. Eikös se ole hyvä jos kansalaiset ovat aktiivisia ja ottavat kantaa asioihin? (Paitsi tietysti tekijänoikeusasioihin.)

Uutistoimittaja tarkoitti varmaankin anarkismia. Tai ehkä Suomessa aktivismi ja anarkismi ovat synonyymejä?

Juhalla on syntymäpäivä


Juhalla on syntymäpäivä
Originally uploaded by sti.

Tinkereitä ja muita tupsujalkoja

Flickristä löytyi ryhmä, johon pannaan kuvia tinkereistä ja muista sen sukuisista hevosista. Upeita kuvia. Suosittelen. (Linkki otsikossa.)

tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Dvorak hourailee, vai houraileeko?

John C. Dvorak, PC Magazinen pitkäaikainen kolumnisti repii taas hihasta jänniä juttuja (klikkaa otsikkoa.)

Viimeksi hän ennusti, että Apple tulee tuomaan OS X -käyttöjärjestelmän kauppoihin kaikille PC-koneille. Hänen mukaansa se olisi vain loogista nyt kun Macintoshit käyttävät Intelin prosessoreita ja OS X on siirretty toimimaan Intel-alustalla.

Pari viikkoa sen jälkeen hän muutti ennustusta niin, että Apple aikookin kokonaan lopettaa OS X:n tekemisen ja käyttämisen ja asentaa Windowsin Macintosh-koneisiin. Hänen mukaansa Apple kun on nimenomaan ensiluokkainen laitevalmistaja.

Mites sitten kävikään?

Apple julkaisi ohjelman nimelt Boot Camp, jolla voi Macintoshiin asentaa Windowsin oman OS X:n rinnalle toiseksi käyttöjärjestelmäksi.

Nyt Dvorak on sitä mieltä, että joko:
- Macintosh-käyttäjät ryntäävät asentamaan Windowsin ja ovat siihen niin tyytyväisiä, että eivät enää vitsi vaivautua käynnistämään OS X:ää. Tästä seuraa, että OS X:n päivät ovat vähissä. Tai sitten

- Apple julkaisee OS X:n saataville kaikille PC-koneille, eli rupeaa kilpailemaan Microsoftin Windowsin kanssa. Microsoftin kanssa ei edes mahtava IBM pystynyt kilpailemaan, joten tästä seuraa, että OS X:n päivät ovat vähissä.

Eli Dvorakin mielestä OS X on käytännössä kuollut ja kuopattu, mutta kuten zombie, se ei vaan itse ole sitä vielä huomannut. Dvorakin mielestä ainut mitä Apple voi tehdä OS X:n pelastamiseksi, on tehdä siitä vapaata softaa samaan tyyliin mitä Netscape teki Mozillalle. Tämä ehkä saisi OS X:n vajoamaan Microsoftin tutkan alapuolelle, missä OS X voisi kilpailla murusista Linuxin kanssa.

Mielestäni OS X opensourcena ei voi toimia.

Ensinnäkin, OS X:n ydin ja monet varusohjelmat ovat jo avointa softaa.

Toiseksi pitää muistaa mitä kävi Netscapelle ja Mozillalle. Mozilla-projekti oli jo vaikeuksissa eikä lähdekoodin avaaminen ollut mikään patenttiratkaisu, joka olisi yhdellä sivalluksella korjannut kaiken. Päinvastoin, projekti ajelehti päämäärättömästi useamman vuoden ja sinä aikana Microsoft voitti sodan internetselainten markkinaherruudesta.

Kolmanneksi, OS X tuskin olisi yhtä laadukas käyttöjärjestelmä ilman kaupallisen yrityksen resursseja ja tukea. Laadukas käyttöjärjestelmä kun ei synny viikonloppukoodaajilta. Siihen liittyy myös paljon epäkiitollista ja vaikeaa työtä:

Ajureita pitää kirjoittaa ja ylläpitää.

Korkeatasoisia dokumentteja ja manuaaleja tarvitaan myös koska tavalliset käyttäjät eivät halua lukea lähdekoodia saadakseen selville miten ohjelma toimii tai minkälaiseen rajapintaan oma softa pitää koodata.

Rajapintojen yhteensopivuutta täytyy ylläpitää, jotta kolmansien osapuolten ei tarvitse aina vähän väliä kirjoittaa omia softia uusiksi.

Laatua ei synny ilman kattavaa testausta. Avoimet softat testataan niin, että koodaajat julkaisevat uuden version ja rohkeimmat käyttäjät asentavat sen ja raportoivat löytämänsä ongelmat tai korjaavat ne itse ja lähettävät korjaukset koodaajille. Sitten tehdään taas uusi versio ja aloitetaan alusta. Käyttäjällä ei ole mitään takeita, korjaako kukaan koskaan hänen löytämänsä bugin.

Edelliset taas ovat edellytyksenä sille, että laitevalmistajat viitsivät kirjoittaa ajureita omille laitteilleen. Tavallinen käyttäjä olettaa, että kun hän ostaa tarjousprintterin kaupasta ja kytkee sen tietokoneeseen, sen pitää vain toimia ilman, että pitää mennä lataamaan ajureita jonkun nörtin kotisivulta ja kääntää kerneli uudestaan.

Tämä juttu alkaa nyt harhailla... ajatus katkeaa... pitää jatkaa myöhemmin.

maanantaina, huhtikuuta 17, 2006

7 tuntia työmatkoihin!

Amerikka on maa, jossa kaikki on suurta, jopa työmatkat. Sielläpäin järjestettiin kilpailukin siitä, kenellä on pisin työmatka. Voiton vei mies, joka viettää jokainen arkipäivä 7 tuntia autossa. Työmatka on 186 mailia yhteen suuntaan. Normaalina työpäivänä hän lähtee kotoa 4:30 aamulla ja saapuu kotiin 20:30.

Eihän tällaisessa ole enää mitään järkeä. Täytyyhän töitä löytyä lähempääkin kotia tai sitten kotia pitää siirtää.

Herralla on hevostila Yosemitessa, joten ymmärrän, että hän ei halua muuttaa. Olisi silti kiva, jos joku tarjoaisi hänelle IT-alan töitä jostain lähempää. Itse saattaisin harkita jo ammatinvaihtoakin hänen housuissaan. Eikö se hevostila voisi elättää, jos sen hoitamiseen paneutuisi kokopäivätoimisesti?

Hauskinta tarinassa oli, että miehen ystävät kehottivat häntä osallistumaan työmatkakilpailuun ja hän ei uskonut omaavansa voitonmahdollisuuksia. Minkälaisia matkoja hän kuvitteli ihmisten ajavan töihin?