Otsikon linkissä on mielenkiintoinen keskustelu siitä, pitäisikö sovellusten päivittää itse itsensä automaattisesti.
Nykyäänhän lähes jokainen softa osaa tarkistaa valmistajan sivuilta, onko siitä uudempaa versiota ja kysyä käyttäjältä, haluaako hän asentaa uuden version tai ainakin laukaista selaimen sivulle, josta uuden version voi ladata.
Teen päivätyönäni softaa, jossa ei kyseistä ominaisuutta vielä ole, mutta sen lisäämisestä on kyllä keskusteltu.
Itse olen vahvasti sitä mieltä, että automaattinen päivitys olisi monesti paras ratkaisu. Ylläpidon pojilta vaaditaan paljon työtä, jos heidän pitää joka kerta kun uusi päivitys tulee jakoon, etsiä vastaus seuraaviin kysymyksiin:
Onko se tietoturvapäivitys vai uusia toimintoja tuova uusi versio? Jos se on tietoturvapäivitys, kuinka kriittinen se on? Tiedetäänkö, onko olemassa reikää hyödyntäviä haittaohjelmia?
Onko päivitys pakko tehdä vai voiko sitä lykätä? Toimiiko päivittämätön versio edelleen? Kuinka kauan?
Rikkooko päivitys jotain? Onko sillä epäyhteensopivuusongelmia muiden ohjelmien kanssa?
Onko päivityksen jo asentaneilla käyttäjillä ollut ongelmia? Missä ohjelman käyttäjät kokemuksistaan keskustelevat?
Miten päivitys ladataan? Lataanko sen käsin vai annanko ohjelman itsensä hakea omat päivityksensä?
Miten päivitys asennetaan? Loppukäyttäjien vai ylläpidon toimesta? Käsin vai automaattisesti? Onko siinä asennusohjelmaa? Poisto-ohjelmaa? Voiko päivityksen perua jos se aiheuttaa ongelmia?
Mistä näkee, että päivitys on asennettu?
Aika paljon selvitettävää. Ammattimaisesti hoidetuissa putiikeissa, joissa on tehtäviensä tasalla oleva ylläpito, kysymyksiin epäilemättä etsitään vastaukset ja päivityksen levittäminen firman koneisiin suunnitellaan hyvin ja toteutetaan huolellisesti.
Epäilen vaan, mahtavatko he tehdä samantasoisen operaation jokaisesta ohjelmasta. Jotkut ohjelmat kun vaan ovat tärkeämpiä kuin toiset ja aikaa ei riitä kaikkeen.
Ja entäs jos ylläpito ei koostu ammattilaisista, vaan sitä hoitaa joku oman toimen ohessa tai toimitusjohtajan näppylänaamainen veljenpoika koulupäivän jälkeen.
Tietysti jos kyseessä on kotikone, katsoo ylläpito joka aamu vessan peilikaapista takaisin.
Voisin arvata, että monesti ohjelmat vain päivitetään sormet ristissä ja toivotaan, että uusi versio toimii paremmin kuin vanha tai ei ainakaan riko mitään. Näissä tapauksissa sillä ei liene suurta väliä, tapahtuuko päivitys automaattisesti vai pitääkö käyttäjän klikata yhtä nappulaa.
Olennaista kai onkin vain se, mitä sitten tehdään jos päivitys rikkoi jotain.
Miten käyttäjä peruu päivityksen, etenkin jos käyttäjä ei edes tiennyt, että jotain päivityksiä on tehty?
Käyttäjällä pitäisi olla mahdollisuus nähdä loki koneessaan tapahtuneista päivityksistä ja samoin pitäisi olla mahdollista perua päivityksiä yksi kerrallaan niin kauan, että päästään toimivaan kokoonpanoon.
Oikeastaan kuulostaa siltä, että tämän pitäisi olla käyttöjärjestelmän tarjoama ominaisuus, jotain samanlaista kuin uuden Mac OS X:n Time Machine.
Mutta mitä tehdään sellaista odotellessa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti