Viimeksi hän ennusti, että Apple tulee tuomaan OS X -käyttöjärjestelmän kauppoihin kaikille PC-koneille. Hänen mukaansa se olisi vain loogista nyt kun Macintoshit käyttävät Intelin prosessoreita ja OS X on siirretty toimimaan Intel-alustalla.
Pari viikkoa sen jälkeen hän muutti ennustusta niin, että Apple aikookin kokonaan lopettaa OS X:n tekemisen ja käyttämisen ja asentaa Windowsin Macintosh-koneisiin. Hänen mukaansa Apple kun on nimenomaan ensiluokkainen laitevalmistaja.
Mites sitten kävikään?
Apple julkaisi ohjelman nimelt Boot Camp, jolla voi Macintoshiin asentaa Windowsin oman OS X:n rinnalle toiseksi käyttöjärjestelmäksi.
Nyt Dvorak on sitä mieltä, että joko:
- Macintosh-käyttäjät ryntäävät asentamaan Windowsin ja ovat siihen niin tyytyväisiä, että eivät enää vitsi vaivautua käynnistämään OS X:ää. Tästä seuraa, että OS X:n päivät ovat vähissä. Tai sitten
- Apple julkaisee OS X:n saataville kaikille PC-koneille, eli rupeaa kilpailemaan Microsoftin Windowsin kanssa. Microsoftin kanssa ei edes mahtava IBM pystynyt kilpailemaan, joten tästä seuraa, että OS X:n päivät ovat vähissä.
Eli Dvorakin mielestä OS X on käytännössä kuollut ja kuopattu, mutta kuten zombie, se ei vaan itse ole sitä vielä huomannut. Dvorakin mielestä ainut mitä Apple voi tehdä OS X:n pelastamiseksi, on tehdä siitä vapaata softaa samaan tyyliin mitä Netscape teki Mozillalle. Tämä ehkä saisi OS X:n vajoamaan Microsoftin tutkan alapuolelle, missä OS X voisi kilpailla murusista Linuxin kanssa.
Mielestäni OS X opensourcena ei voi toimia.
Ensinnäkin, OS X:n ydin ja monet varusohjelmat ovat jo avointa softaa.
Toiseksi pitää muistaa mitä kävi Netscapelle ja Mozillalle. Mozilla-projekti oli jo vaikeuksissa eikä lähdekoodin avaaminen ollut mikään patenttiratkaisu, joka olisi yhdellä sivalluksella korjannut kaiken. Päinvastoin, projekti ajelehti päämäärättömästi useamman vuoden ja sinä aikana Microsoft voitti sodan internetselainten markkinaherruudesta.
Kolmanneksi, OS X tuskin olisi yhtä laadukas käyttöjärjestelmä ilman kaupallisen yrityksen resursseja ja tukea. Laadukas käyttöjärjestelmä kun ei synny viikonloppukoodaajilta. Siihen liittyy myös paljon epäkiitollista ja vaikeaa työtä:
Ajureita pitää kirjoittaa ja ylläpitää.
Korkeatasoisia dokumentteja ja manuaaleja tarvitaan myös koska tavalliset käyttäjät eivät halua lukea lähdekoodia saadakseen selville miten ohjelma toimii tai minkälaiseen rajapintaan oma softa pitää koodata.
Rajapintojen yhteensopivuutta täytyy ylläpitää, jotta kolmansien osapuolten ei tarvitse aina vähän väliä kirjoittaa omia softia uusiksi.
Laatua ei synny ilman kattavaa testausta. Avoimet softat testataan niin, että koodaajat julkaisevat uuden version ja rohkeimmat käyttäjät asentavat sen ja raportoivat löytämänsä ongelmat tai korjaavat ne itse ja lähettävät korjaukset koodaajille. Sitten tehdään taas uusi versio ja aloitetaan alusta. Käyttäjällä ei ole mitään takeita, korjaako kukaan koskaan hänen löytämänsä bugin.
Edelliset taas ovat edellytyksenä sille, että laitevalmistajat viitsivät kirjoittaa ajureita omille laitteilleen. Tavallinen käyttäjä olettaa, että kun hän ostaa tarjousprintterin kaupasta ja kytkee sen tietokoneeseen, sen pitää vain toimia ilman, että pitää mennä lataamaan ajureita jonkun nörtin kotisivulta ja kääntää kerneli uudestaan.
Tämä juttu alkaa nyt harhailla... ajatus katkeaa... pitää jatkaa myöhemmin.