perjantaina, heinäkuuta 28, 2006

Kuinka kofeiini toimii?

Howstuffworks.com:sta löytyy seuraava selitys sille miten kofeiini toimii:

torstaina, heinäkuuta 27, 2006

iTunes plays Divx videos but does not stream

(Written in English in the hope of reaching a wider audience than my normal scribblings.)

I was trying to get iTunes to play Divx encoded videos. I thought it might be nice to grab the Windows laptop with iTunes and have it play streaming videos over the wlan from my Mac. I could then take the laptop to the sofa, on the balcony or perhaps on the grass on the front of the house.

The problem was that I could not add the Divx videos to iTunes library. Apparently iTunes only wants to include videos in the Apple standard formats (even if QuickTime Player plays Divx.)

The trick to go around that is to open the Divx video in QuickTime Player and export it as a QuickTime media link file. This is a small (4 - 8 kB) file that only points to the original file. Now iTunes will happily import the link file into its library and it plays nicely.

(By the way: The export as QuickTime media link file only works if you have purchased QuickTime Pro. Fortunately the QuickTime Player can be cajoled to perform the function by asking it nicely via AppleScript. I managed to do it for one video with a script with hard-coded pathnames. My AppleScript knowledge does not yet allow me to make a general-purpose utility that processes a multitude of files and exports them with nice file names.)

Now I can see the QuickTime media link file over the network on the Windows laptop but the laptop refuses to play that file. Bugger. It might be because the laptop does not play Divx videos even from the local disk.

I fell back to using brute force and converting the Divx videos to .mov videos. FfmpegX will do that for you, pretty easily. It just takes time to transcode the video, not to mention some loss of quality.

The next hurdle I discover is that streaming videos from iTunes to iTunes does not always seem to work. On the Mac I have in my iTunes library a couple of music videos purchased from iTunes Music Shop. They start playing immediately when I double-click on them in iTunes on the Windows laptop. In the playback window I can see the video being streamed while it plays.

The same happens for couple of MPEG-1 music videos I have imported from my CDs.

But when I try to play videos that are .mov files, either converted from Divx or video podcasts in my library, they do not stream. The Windows iTunes application hangs for a long, long time and when it finally recovers, it starts playing the video but it seems to have been fully downloaded before playback started.

This has left me with such a bad taste in mouth that I started investigating if I could use VLC instead of iTunes. It seems to sort-of-work:

I set up the Mac VLC player to be a streaming server (using HTTP) and on the Windows laptop I tell VLC to play from an HTTP network stream. It works, except the playback pauses every minute or so for 5 seconds and drops those 5 seconds of video before commencing.

Could it be that my wlan is not fast enough for streaming Divx? Or perhaps there is some weirdness in the VLC HTTP transport. They do not recommend using it but it is the only transport that does not require me to modify the firewall of the Windows laptop, which I cannot do because the laptop is owned by my employer and the IT department has seen it fit to disallow doing that.

It is now after 4 in the morning and I think I'll continue this later.

tiistaina, heinäkuuta 25, 2006

Birthday meme

Luin Juha Auteron blogia ja huomasin (otsikkoon linkatun) jutun: Etsi Wikipediasta syntymäpäiväsi sivu ja listaa sieltä 3 jännää faktaa, kaksi syntymää ja yksi kuolema omaan blogiisi.

Kokeillaan.

15. kesäkuuta:

1215 - Englannin kuningas John (of England) allekirjoittaa Magna Cartan

1752 - Benjamin Franklin todistaa, että salama on sähköä

1667 - Ensimmäinen verensiirto. Tohtori Jean-Babtiste Denys siirtää 350 ml lampaan verta 15-vuotiaaseen poikaan. Poika kuolee ja tohtoria syytetään murhasta.

1843 - Edward Grieg syntyy

1914 - Yuri Andropov syntyy

1996 - Ella Fitzgerald kuolee

sunnuntaina, heinäkuuta 23, 2006

Anti-virus-ohjelmat eivät toimi, väitetään

Australiassa pidetyssä konferenssissa on järkytetty maailmaa sanomalla ääneen suuri salaisuus: Anti-virus-ohjelmat eivät tunnista kovin hyvin uusia viruksia, joita ne eivät ennestään tunne. Iiiks!

Hassua, näinhän ne ovat aina toimineet. AV-ohjelmilla on tietokanta sormenjäljistä, joiden perusteella virukset tunnistetaan. Kun uusi virus ilmestyy, sille ei ole sormenjälkeä tietokannassa ja niinpä sitä ei löydetä.

Jonkun täytyy ensin saada se uusi pöpötartunta. Sitten toivottavasti joku osaa etsiä ja löytää pöpön ja lähettää sen jollekin AV-firmalle. AV-firmat jakavat virusnäytteitä keskenään, joten riittää kun sen lähettää yhdelle. Siellä virus tutkitaan, sen sormenjäljet lisätään tietokantaan ja kantapäivitys lähetetään asiakkaille ja toivottavasti suurin osa asiakkaista saa kantapäivityksen ennen kuin pöpö ehtii heille asti.

Tässä ei ole mitään uutta, näin maailma on aina toiminut.

Tietysti nykyään pöpöt leviävät aika nopeasti, joten on tärkeää, että AV-ohjelmaan saa uudet kannat nopeasti.

Uuden pöpön ensimmäisen tartunnan todennäköisyyttä voi sitten itse säätää omilla toimillaan: pitääkö koneensa tietoturvapäivitykset ajan tasalla, onko palomuuri päällä ja hyvin säädetty, mitä selainta käyttää, millä asetuksilla, mitä ohjelmia netistä asentaa, ajaako sähköpostissa saapuneita ohjelmia jne. Jos kaikki edellä mainittu on aina kunnossa, ei virussuojaa edes tarvita.

Toisaalta, jos on (erehtyväinen) ihminen, joku varotoimenpide voi pettää ja silloin AV-suoja voi olla halpa tapa varmistaa mielenrauha. Useimmille tavallisille ihmisille se on monesti ainut tapa.

Nuuksiossa


Family Tikka
Originally uploaded by katjusca.

Käytiin pari päivää sitten Nuuksiossa kävelemässä. Saatiin itselaukaisimella ihan kiva perhepotretti.

Voittajien on helppo hymyillä


Voittajien on helppo hymyillä
Originally uploaded by sti.

Viikko sitten käytiin Linnanmäellä ja Kati voitti vapaavalinnan narunvedossa. Lisäksi Kati voitti korkkipyssyammunnassa pienen possun.

Itse en osunut korkkipyssyllä mihinkään.

Veerakin voitti onginnasta jotain pientä, mutta murjotti kamalasti kun se oli äidille niin kateellinen.

Airport, taas

Annoin Airportin levätä yön yli ja kun seuraavana iltapäivänä laitoin siihen virrat päälle, se toimi ihan nätisti.

Nyt se lakkasi toimimasta taas tänään iltapäivällä. Laitoin siitä virrat pois muutamaksi tunniksi ja taas toimii.

Kyse tuskin on liiasta kuumenemisesta tai jos on, niin sille en enää paljonkaan pysty tekemään. Siirsin Airportin pois kaapin sisältä jo pari kuukautta sitten, joten yhtään viileämpään tilaan en sitä saa (ellen siirrä sitä parvekkeelle.)

Koska joudun luultavasti tekemään syksyllä paljon töitä kotoa, on tainnut tulla aika ryhtyä selailemaan Verkkokaupan valikoimaa. Airportin korjauttaminen tuskin maksaa vaivaa. Se varmaan toimisi vähän aikaa ja alkaisi sitten taas oireilemaan.

perjantaina, heinäkuuta 21, 2006

Tulevaisuus on langaton, mutta ei vielä

Langaton lähiverkko katosi tänä iltana. Otin pari kertaa virrat pois Applen Airport Expressistä mutta eipä vaan verkkoa näkynyt. Annan vehkeen jäähdytellä yön yli ja katsotaan huomenna onko siitä enää mihinkään.

Se on tehnyt tämän tempun pari kertaa aikaisemminkin. Yhden kerran se hajosi kuitenkin lopullisesti, mutta silloin oli vielä takuuta jäljellä.

Jos se on nytkin kunnolla hajonnut, menen ja ostan halvimman mahdollisen wlan-tukiaseman. Eiköhän semmoinen pitäisi 50 eurolla irrota.

Sillä välin ollaan taas Internetissä ihan vanhanaikaisesti piuhaa pitkin.

tiistaina, heinäkuuta 18, 2006

Kerskakulutusta Mäkkärissä

Mäkkärissä saa nykyään lastenaterian mukana kertakäyttöisen musiikkisoittimen. Okei, onhan se huonolaatuinen, mutta kuitenkin tulee vähän sellainen tunne, että käytetäänköhän tässä nyt luonnonvaroja parhaalla mahdollisella tavalla?

lauantaina, heinäkuuta 15, 2006

Kahvinkeittimistä

Meidän kahvinkeitin taitaa olla juuri sellainen kuin on kuvattu Wikipediassa.

Mielenkiintoinen selitys löytyy myös Howstuffworks.com:n sivuilta.

perjantaina, heinäkuuta 14, 2006

Kahvinjuontia

Olen viimeisen muutaman kuukauden aikana totutellut juomaan kahvia.

Olen viimeksi juonut kahvia ihan pienenä, varmaan alle 10-vuotiaana. Mummon ja mamman luona kyläillessä sain aina pullakahvia, eli pullaa murrettiin ja soossattiin kahvin joukkoon. Kerran sitten kävi niin, että pullakahvia juotuani sain hirveitä vatsakipuja ja taisin jotenkin pienessä päässäni kuvitella, että ne johtuivat kahvista.

Olen kyllä juonut kahvia jonkun kerran sen jälkeenkin, mutta aina se on maistunut pahalle, erityisesti jos sen on joutunut juomaan mustana ja aina siitä on tullut jotain pieniä vatsaoireita.

Teetä on sitten juotu senkin edestä. Viime aikoina tee on ruvennut kyllästyttämään. On tullut jo kokeiltua kaikkia teelaatuja, joita normaalit ruokakaupat valikoimissaan pitävät. Moneen kertaan.

Vaimo rupesi ostamaan tummapaahtoista Presidentti-kahvia ja juomaan sitä kauramaidon tai -kerman kera (meillä kun on molemmilla laktoosi-intoleranssi.) Maistoin sitä ja yllätyin. Olipa hyvää! Ei yhtään kitkerää ja hapanta niin kuin kahvi aina Suomessa on.

Olen oppinut huomaamaan, että kahvia on monenlaista ja monenlaatuista, ihan niin kuin teetäkin. On pahaa ja kitkerää ja on hyvää ja pehmeää. Tuntuisi siltä, että tummapaahtoiset laadut ovat paremman makuisia.

Toistaiseksi kokeiltu on seuraavia:

Presidentti: Kohtalaista, hieman laimeaa, ei kuitenkaan mitään huoltoaseman kahvia.

Presidentti, tumma paahto: erinomaista, pehmeää, erikoinen maku, jota en osaa oikein kuvailla.

Suklaakahvi: erinomaista, suklaanmakuinen, muttei liian.

Etiopialainen: parasta mitä olen juonut! Aivan ehdottomasti. Pehmeää, suorastaan suuta hyväilee.

Kolumbialainen: erinomaista, mutta vahvempi maku kuin etiopialaisessa. Ehkä vähän liian vahva mun makuun.

Pikkuhiljaa kahvia on sitten maisteltu enemmänkin. Nyt saatetaan keittää jo kahdetkin kahvit päivässä.

Meillä ei ole perinteistä kahvinkeitintä. Meillä on semmoinen pannu, joka täytetään vedellä ja jonka yläosassa olevaan reikäiseen kuppiin ladataan kahvijauhe. Vesi ilmeisesti jotenkin kulkee ylös pannun sisällä olevaa putkea pitkin. Muistaakseni ostopakkauksessa luki "percolator" tai jotain sellaista (siitä on jo monta vuotta kun vaimo osti keittimen.)

Miksiköhän en ole nähnyt samanlaisia keittimiä muualla? Onkohan perkolaattorin käyttö hankalampaa kuin tavallisen kahvinkeittimen? Tuleeko sillä parempaa kahvia? Onko perkolaattori ympäristöystävällisempi? (Siinä ei käytetä suodatinpusseja.)

Ennen join Coca-Colaa tai Pepsiä kun väsytti ja halusin piristystä. Nyt olen huomannut, että pieni kuppi kahvia piristää paljon enemmän. Itse asiassa jo pelkkä kahvin tuoksu saa unet karisemaan silmistä.

maanantaina, heinäkuuta 03, 2006

Pikaviestiohjelmista

Käytän pikaviestimiä eli chattiä eli mesetystä eli ... no niin.

Käytän Skypeä, MSN Messengeria, Gmail chatiä ja IRCiä. No, MSN voidaan ehkä pudottaa pois, ne tuttavat lienevät jo kaikki siirtyneet Skypen käyttäjiksi.

Kiva olisi kun löytäisi jonkun yhden ohjelman, jolla voisi kirjoitella kaikille eri systeemeille.

Toistaisekai olen kokeillut: Irssi, Adium ja Gaim. Käyttöjärjestelmä on Mac OS X 10.3.9.

Irssi on kiva: Se on tuttu jo vuosien takaa. Se toimii tekstipäätteessä, joten sitä voi ajaa screenissä, josta voi irrottautua ja kytkeytyä takaisin jostain muualta. Irssi on koko ajan kanavalla ja näet ikkunasta mitä kaverit ovat jutelleet. Irssi ei taida osata kuin IRC-protokollaa. Irssille on joku joskus aloittanut Jabber-pluginin kirjoittamisen, mutta projekti ei ole edennyt viimeiseen 2 vuoteen, joten se lienee kuollut. (Jabber on protokolla, jota Google Talk käyttää ja Gmailin chat on sama kuin Google Talk.)

Adium on Cocoa-sovellus, kaunis ja käytännöllinen. Se puhuu noin tusinaa eri pikaviestiprotokollaa, mutta jostain syystä IRC ei kuulu valikoimaan.

Gaim osaa kaikkia protokollia, paitsi Skypeä. Hienoa. Gaim on myös ruma ja epäkäytännöllinen. Käyttöliittymä on epäintuitiivinen, ikkunat ovat suuria ja vievät paljon tilaa 17 tuuman näytöltä. Lisäksi Gaim on X11-sovellus, joten X11-serveri pitää olla käynnissä, jotta Gaim pystyisi piirtämään rumat ikkunansa näytölle. Jostain syystä X11-ikkunat tuntuvat vaativan yhden ylimääräisen klikkauksen: yksi klikkaus vaihtaa X11-sovellukseen ja sitten tarvitaan vielä yksi klikkaus oikean ikkunan valitsemiseksi.

Eli toistaiseksi ei taida olla selkeää voittajaa tässä joukossa. Jatkan siis Irssin ajamista kotikoneessa screenin alla. Skypen käynnistän kun muistan ja sama pätee Gmailin chattiin.

Mulle kannattaa laittaa sähköpostia jos on asiaa :)