sunnuntaina, heinäkuuta 31, 2005

Lounas Portsangenissa

Syötiin lounasta Portsangenissa. Aika kallista. 2 hengen pizza maksoi 145 kruunua eli noin 20 euroa.

Kaakaota Karigasniemell�ä


Kaakaota Karigasniemellä
Originally uploaded by sti.

Viimeinen pysähdys ennen Norjaa. Vaihdetaan rahaa ja tyhjennetään puskurit.

Hotelli Inari

Tämä paikka on vähän repsahtanut. Suihkun viemäri ei vedä, wc-istuin vuotaa vettä ja huone on jääkylmä. Nukuttiin pitkissä kalsareissa ja pitkähihaisissa paidoissa ja hyvin pärjättiin. Aamiainen on syöty ja matka jatkuu...

lauantaina, heinäkuuta 30, 2005

Inarissa

Perillä Inarissa. Yövytään Hotel Inarissa, joka ei todellakaan ole yhtä monen tähden majoitus kuin Hotel Kuusamo. Hällä väliä. Ei täällä muuta tehdä kuin nukutaan 9 tuntia.
Tänään on ajettu 450 km. Huomiseksi on jäljellä 400 km Nordkappiin.

Karhu ja Veera


Karhu ja Veera
Originally uploaded by sti.

Ivalo jäi taakse

Saavuttiin Ivaloon mutta matkanteko maistui vielä, joten jatkettiin Inariin. Vielä on parikymmentä kilometriä jäljellä. Pysähdyttiin Karhunpesäkivelle. Kati sai epilepsiakohtauksen, pienen.

Poronpihvi� Sodankyl�äss�ä


Poronpihviä Sodankylässä
Originally uploaded by sti.

Lounas Sodankylässä

Aamulla käytiin ostamassa Kuusamon Citymarketista lisää lämpimiä vaatteita. Sitten ajettiin Sodankylään. Matkalla tehtiin pienet stopit Kemijärvellä ja Pelkosenniemellä. Tavoitteena olisi ehtiä illaksi Ivaloon. Matka edistyy niin hitaasti että ollaan suunniteltu paluumatkan tekemistä autojunalla Rovaniemeltä. Kiitokset xkr:lle ja jauterolle tietojen kaivamisesta. Ei kiitoksia VR:lle jonka web-serveri ei juttele mun puhelimen kanssa.

perjantaina, heinäkuuta 29, 2005

2. Yö: Kuusamo

Tämä yö nukutaan Sokos Hotel Kuusamossa. Aamulla käytiin Kuopiossa Puijon tornissa. Syötiin lounasta vähän Iisalmen jälkeen. Lyhyet stopit Kajaanissa ja Suomussalmella ja pitkä stintti Kuusamoon. Huomenna pitäisi ehtiä kauas. Mieluusti Ivaloon

"Hiljainen kansa"


"Hiljainen kansa"
Originally uploaded by sti.

Tilataideteos

Hyv��ää pizzaa


Hyvää pizzaa
Originally uploaded by sti.

5-tien varrella 39 km Iisalmen pohjoispuolella

Kuopio

Ensimmäinen hotelli oli täynnä. 2h huone 79e. Toisesta hotellista löytyi sijaa meille. Myös 79/yö. Kuopio on täynnä yksisuuntaisia katuja eikä niitä kaikkia saa käyttää. Poliisi pysäytti kun olin ajanut katua, jota saavat käyttää vain taksit ja bussit. Puhalluttivat ja antoivat huomautuksen. Veera kiukuttelee: hän ei halua nukkua vuodesohvalla.

torstaina, heinäkuuta 28, 2005

Automatkalla

Aamulla klo 11 käännettiin keula pohjoiseen nelostielle ja ajettiin Varkauteen. Siellä nähtiin Mekaanisen Musiikin Museo. (Hieno, kuvia myöhemmin) Nyt ollaan puolimatkassa Kuopioon, jossa on tarkoitus yöpyä

lauantaina, heinäkuuta 23, 2005

Jalkapallon huippuhetkiä kotikaupungissani

Helsingin Sanomat 23.7.2005

Uudistunut Allianssi eteni kovaa vauhtia kohti skandaalia

6. kesäkuuta 2005. Allianssi ry:n puheenjohtajan Erkki Alajan neuvottelut ovat tuottaneet tulosta. Allianssin tiedote kertoo, että AC Vantaan Allianssi ry. yhtiöittää seuran toiminnan ja uuden yhtiön pääomistajaksi tulee "belgialainen huippujalkapalloa edustava taho".

9. kesäkuuta 2005. Allianssi esittelee yhtiöitetyn Allianssin toimitusjohtajaksi tulevan belgialaisen entisen ammattilaispelaajan Olivier Surayn, 34. Rekisteröidystä yhdistyksestä tulee osakeyhtiö, josta 90 prosentin enemmistön nappaa nimettömänä pysyvä kansainvälinen sijoittajaryhmä. Suray sanoo, että sijoittajien henkilöllisyys tulee ilmi myöhemmin.

19. kesäkuuta 2005. Olivier Suray kertoo Helsingin Sanomille, että Allianssin uusi pääomistaja on kiinalainen liikemies Zheyn Ye. Belgialaistietojen mukaan Ye oli yrittänyt Belgiassa tuloksetta saada haltuunsa useita eri jalkapalloseuroja. Toiseksi ylimmällä sarjatasolla pelaava Geel oli lähimpänä päätyä kiinalaisen haltuun, mutta seura kavahti Yen äkkipikaisia otteita - sopimusta ei syntynyt.

26. kesäkuuta 2005. Suray kertoo, että on hankkinut Allianssille neljä pelaajaa (Jean-Pierre La Placa, Mustapha Douai, Hocine Chebaiki ja Sergei Omelianovitsh) Belgian kentiltä. Suray kehuu vuolaasti hankintojaan. "Haluan, että nämä uudet pelaajat auttavat Allianssia pelaamaan nopeammin, kovemmalla tempolla otteluita", Suray sanoo.

28. kesäkuuta 2005. Suray paljastaa tuoneensa neljän jo mainitun pelaajan lisäksi kaksi muuta pelaajaa joukkueeseen (maalivahti Gregory Goffin ja Kasim Yildiz) sekä uuden päävalmentajan, belgialaisen Thierry Pisterin. Joukkuetta luotsanneelle Ari Tiittaselle tarjotaan kakkosvalmentajan pestiä, josta hän kieltäytyy ja päättää jättää koko seuran. "Taloudellisista syistä saatamme joutua myymään erittäin hyvän maalivahtimme Henri Sillanpään", Suray sanoo. "Tapahtumien nopeus viittaisi siihen, että tämä muutosprosessi oli täysin suunniteltua", Tiittanen päättää analyysinsa.

29. kesäkuuta 2005. Allianssi pelaa viimeistä kertaa Ari Tiittasen alaisuudessa ja voittaa Tampere Unitedin 1-0. Tiittanen piti erottamispäätöstään markkinataloudellisena ratkaisuna.

30. kesäkuuta. 2005. Päävalmentaja Pister esitellään medialle. Pister sanoo sopineensa pestistä Surayn kanssa ja toteaa, ettei tiedä taustalla häärivästä kiinalaisliikemiehestä mitään.

6. heinäkuuta 2005. Allianssin ykkösmaalivahti Henri Sillanpää lähetetään Belgian pääsarjajoukkue La Louviéreen testileirille. Testileiri estää Silanpään pelaamisen Hakaa vastaan.

7. heinäkuuta 2005. Allianssin uusi päävalmentaja Thierry Pister laittaa kaikki viisi uutta pelaajaa avauskokoonpanoon Hakaa vastaan, nostaa puolustukseen kaksi vähälle peliajalle jäänyttä Allianssi-nuorta, istuttaa hyökkäykseen suomalaiskolmikon ja maalille astelee pitkään pelaamatta ollut, selkävaivainen Gregory Goffin. Allianssi häviää käsittämättömän huonon peliesityksen jälkeen luvuin 0-8. Suray ja Pister eivät näyttäydy ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Sillanpään testileiri paljastuu varsin nimelliseksi, ja Sillanpää sanoo palaavansa Suomeen perjantaina 8. heinäkuuta. Belgialaisseura ei olisi edes tarvinnut Sillanpään palveluksia.

8. heinäkuuta 2005. Helsingin Sanomat kirjoittaa, että Veikkaus tarkkailee Allianssin toimia. Murskatappio herättää epäilykset järjestetystä tuloksesta.

22. heinäkuuta 2005. Lisenssikomitean mukaan on syytä epäillä, että Haka-Allianssi -ottelua ei pelattu vierailevan seuran puolelta urheilullisesti kestävin perustein eli voittoon pyrkien vaan lajia halventaen. Lisenssikomitean mielestä on syytä epäillä, että Haka-Allianssi -otteluun liittyi kansainvälisillä vedonlyöntimarkkinoilla poikkeuksellisena pidettävää vedonlyöntikäyttäytymistä. Lisenssikomitea luovuttaa tutkimusaineiston poliisiviranomaisille ja pyytää heitä ryhtymään tarpeellisiksi katsomiinsa toimenpiteisiin. Tutkimusaineisto toimitetaan myös Uefalle jatkoselvityksiä varten.


Että näin meillä.

keskiviikkona, heinäkuuta 20, 2005

Ratsaille


Sami ja uusi ratsastuskypärä
Originally uploaded by sti.

Kuten jotkut ehkä tietävätkin, kävin kesäkuussa ratsastuksen alkeiskurssin ja tänään Kati osti mulle kypärän. 2 viikon päästä olisi tarkoitus aloittaa säännölliset ratsastustunnit.

Auton huoltaminen on kallista

Käytin auton 80 000 km:n määräaikaishuollossa. Samalla vaihdettiin öljyt, jakopään hihna, vesipumppu, pakoputki, äänenvaimennin ja raitisilmasuodatin. Lisäksi sekalaisia pikkujuttuja, kuten rekisterikilven valon vaihto. Arvatkaas loppusumma: 1247 euroa! HERRANJESTAS!

Tässä rupeaa kohta likviditeetti loppumaan. Nyt ton auton on todellakin paras toimia yhtään vinkumatta seuraavat kaksi vuotta.

Hassu juttu: 1247 euroa on aika tarkalleen 10% auton hankintahinnasta 2 vuotta sitten.

maanantaina, heinäkuuta 18, 2005

Trampoliini


Trampoliini
Originally uploaded by sti.

Itäkeskuksessa on näköjään muksuille aivan ehdoton huvitus: Trampoliinihyppelyä valjaissa, jotka on venyvillä köysillä kiinni telineissä.

Jotenkin luulen, että tuossa on ikä-tai painoraja... harmi.

lauantaina, heinäkuuta 16, 2005

Vanhanen ja ohjelmistopatentit

Pääministeri Matti Vanhanen kirjoittaa Turun Sanomissa:


EU:n pitää elää ja tehdä työnsä sopimuskiistasta huolimatta. Tässä suhteessa en ymmärrä EU:n parlamentin laajalla enemmistöllä tekemää päätöstä, jolla parlamentti heitti romukoppaan vuosia valmistellun tietokoneitse tehtyjen keksintöjen eurooppalaisen patentin. Onko vaatimus 25 patentin hakemisesta eurooppalaisen kilpailukyvyn kannalta parempi kuin yksi koko alueellemme käypä patentti?


Sikäli kuin minä asioita ymmärrän, tänäkin päivänä on mahdollista saada patentti keksinnölle, josta suuri osa on tietokoneella tehty. Itse keksinnön pitää siis olla nimenomainen sovellus, pelkkää ohjelmakoodia tai algoritmia ei sellaisenaan voi patentoida. EU-parlamentti heitti romukoppaan lakiesityksen, joka olisi tuonut Eurooppaan amerikkalaistyyliset ohjelmistopatentit, joita ainakin rapakon takana on käytetty lähinnä kilpailun rajoittamiseen ja innovaation tyrehdyttämiseen ja ennen kaikkea poskettomaan rahastamiseen.

Meidän firmassa pidetyssä patenttikoulutuksessa väitettiin, että jo nykyään on olemassa ns. Europatentti, jonka hakemalla patentti on voimassa EU-maissa eikä patenttia tarvitse hakea erikseen joka maahan. Mikä siis lienee tämä "koko alueellemme käypä patentti", johon herra pääministeri kirjoituksessaan viittaa?

keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2005

Mercurial, vielä yksi versionhallintatyökalu

Löysin vielä yhden versionhallintatyökalun, jota en tullut maininneeksi edellisessä jutussa. Mercurial on pieni, pythonilla kirjoitettu softa.

Arch:n postituslistalle oli kirjoitettu pieni vertailu. Mercurial vie 7x vähemmän levytilaa kuin Arch 2.0 ja on tilanteesta riippuen joko yhtä nopea kuin Arch 2.0 tai paljon nopeampi.

Pitääpä tutkia...

Yksi asia, joka näissä nykyisissä hajautetuissa versionhallintajärjestelmissä on vähän hankala on niiden käyttö ei-hajautetussa kehityksessä, tilanteessa jossa tiimi on pieni ja istuu samassa huoneessa.

Arch on silloinkin vielä aivan käyttökelpoinen. Meillä on yksi repository, jota kaikki käyttävät. Jos joku haluaa, hän voi tehdä mirroreita tai privaattirepositoryjä esimerkiksi kannettavan tietokoneen levylle, mutta ei ole pakko.

Miten silloin toimitaan jos jokainen työhakemisto on repository? Missä on se repository, josta buildisysteemi tekee buildit ja miten muutokset mergetään sinne? Miten kehittäjät mergaavat toistensa muutoksia?

Versionhallinta myllerryksessä

Minä kun olen aina vähän jälkijunassa, niin olen vasta nyt havahtunut huomaamaan, että versionhallintasoftat ovat pienoisessa myllerryksessä.

Koska BitKeeperiä ei enää saa käyttää Linux-kernelin tarpeisiin, Linus Torvalds meni ja kirjoitti jotain, jonka nimi on Git. Tällä hetkellä on versionhallintakentällä monta muutakin kilpailijaa: CVS, Subversion, SVK, Arch, Darcs, Monotone ja Codeville.

Bram Cohen (Bittorrentin tekijä?) on kirjoittanut jonkunlaisen yhteenvedon.

Ja jottei elämä kävisi liian helpoksi, Tom Lord julkaisi juuri Arch 2.0:n, joka tuntuu olevan aivan erilainen softa kuin Archin ykkösversiot. Esimerkiksi repositoryt ovat täysin erilaiset ja ilmeisesti mitään softaa ei ole olemassa, joka muutaisi Arch 1.x -repositoryn Arch 2.0 -repositoryksi.

Näköjään monet versionhallintasoftat eivät enää nykään vaivaudu miettimään miten versiot talletetaan käyttäen levytilaa tehokkaasti, mutta silti niin että viimeisimmän version hakeminen on nopeaa. Sen sijaan talletetaan vain kaikkien tiedostojen kaikki versiot sellaisenaan. Levytilaa palaa, mutta minkä hyvänsä version hakeminen on nopeaa. Levytilan käytön optimoiminen ei enää näinä päivinä ole kiinnostava ongelma. Meidän firman ylläpito oli kyllä vielä pari viikkoa sitten sitä mieltä, että niille on erittäin hankalaa tarjota meille enemmän kuin 100 gigaa varmennettua levytilaa.

Jotenkin melkein rupean kaipaamaan niitä aikoja jolloin käytettiin CVS:ää. Melkein.... mutta en ihan.

sunnuntaina, heinäkuuta 10, 2005

Amerikkalainen teenkeitto-ohje

Joku amerikkalainen kirjoittaa blogissaan Hob's zeitgeist ohjeita teen keittämiseen (koska Starbucksista ei saa kunnon teetä.)

Aivan naurettavat ohjeet. Kirjoitin oikeat teenkeitto-ohjeet hänen juttunsa kommentteihin.

Skriptillä BBC Worldin ohjelmat

BBC Worldin ohjelmia ei näköjään ole mahdollista saada helposti yhdellä klikkauksella, samaan tyyliin kuin www.telkku.com näyttää Suomen kanavien ohjelmat. Suivaannuin tästä niin, että ajattelin kirjoittaa ohjelman, jolla saan BBC Worldin tämän päivän ohjelman yhdellä klikkauksella.

Ensimmäinen iteraatio on Python-skripti, joka istuu työpöydälläni ja jonka ajan tuplaklikkauksella. Se antaa BBC:n weppisivulla olevalle formille oikeat parametrit ja kirjoittaa vastauksena saadun html-sivun temppitiedostoon ja kutsuu weppiselainta näyttämään sen.

Jos vain osais, tekis Xcodella ihan oikean Cocoa-sovelluksen, joka näyttäis html-sivun omassa ikkunassaan ja jossa olis valikko josta vois vaihtaa päivää... mutta se taitaa jäädä haaveeksi.

keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2005

GBA sp

GBA sp maksaa nykyään 79 euroa, saman kuin Gamecube.

Parvekepolttajat kuriin!

Niin, meillä on parveke. Meillä ei polteta tupakkaa. Meillä inhotaan tupakanhajua. Yhdellä perheenjäsenellä on vaikea astma. Meidän alakerrassa asuu 2 miestä, jotka käyvät parvekkeella tupakalla 10 minuutin välein. Eli 10 minuutin välein meille sisälle leijuu tupakanhaju, jos vain parvekkeen ovi on auki.

Parvekkeen ovea olisi kiva pitää auki aina säiden salliessa ja saada raitista ja viileää ilmaa.

Parvekkeella olisi kiva istuskella nauttimassa kesästä, mutta tupakanhaju tekee sen mahdottomaksi.

Parvekkeella olisi kiva joskus nauttia kesäinen ateria, mutta lähiökuppilassakin on vähemmän tupakanhajua kuin meidän parvekkeella.

Eli meillä on parveke, mutta käytännössä meillä ei ole parveketta alakerran ilmanpilaajien takia!

Mikä jumalallinen oikeus tupakanpolttajilla on pilata raittiin ilman hengittäminen? Miksi työpaikalla ja julkisissa tiloissa suojellaan ihmisiä tupakansavulta mutta kotona ei?

Onko vastaus: "Mitäs muutit kerrostaloon?"

Takaan, että muutamme omakotitaloon heti, kun se on rahan puolesta mahdollista.

Muuten, eikö kerrostalossa tulisi elää siten, ettei aiheuta häiriötä muille asukkaille? Eihän kerrostalossa saa metelöidä mielin määrin, ei saa grillata tai tehdä avotulta pervekkeella, ei saa tampata mattoja parvekkeella ja monia muitakaan juttuja.

MIKSI HELVETISSÄ ILMAN PILAAMINEN SITTEN ON SALLITTUA!?!?

Parvekkeettomatkin osallistumaan

Tämän päivän Helsingin Sanomat kertoo, että parvekkeeton asukas voi joutua maksamaan parvekeremontista. KKO:n ratkaisun mukaan parvekkeiden uusiminen on ylläpitokustannusta, joka on pakko tehdä ja jonka vuoksi kaikki asukkaat maksavat yhtiövastiketta, oli heillä parveketta tai ei. Parvekkeiden korjauksen yhteydessä tapahtunut lasittaminen taas on perusparannusta, jolla talo uusitaan nykyajan vaatimuksten mukaiseksi. Tämä taas hyödyttää parvekkeettomia asukkaita alentuneiden korjauskulujen muodossa.

No jopas nyt!

Kun meidän talossa 6 vuotta sitten uusittiin parvekkeet, julkisivut ja ikkunat, isännöitsijä oli tietävinään, että parvekkeettomat asunnot eivät saa joutua maksamaan parvekkeiden uusimisesta mitään. Täytyy myöntää, että se kuulosti minusta ihan reilulle.

Parvekelasit meillä maksoi jokainen asukas omasta pussistaan jos sellaiset halusi asennuttaa. Kaikki eivät halunneet. Kaikilla ei ollut rahaa.

Ruvetaankohan parvekkeettomien rahoitusvastiketta korottamaan ja meidän parvekkeellisten pienentämään...

tiistaina, heinäkuuta 05, 2005

Lomalukemista

Juha kirjoitti suosituksia lomalukemiseksi. Olen ymmärtänyt, että kirja on lähinnä kooste Joel Spolskyn verkossa julkaistuista artikkeleista. Kaikki ovat erinomaisia. Suosittelen.

Itse olen heittänyt enemmän viihteelle ja ajattelin lukea Dan Brownin Da Vinci -koodin, ihan vaan saadakseni selville mistä kaikki kohu oikein on peräisin.

Postimies herätti varttia vaille yhdeksän ovikelloa soittamalla, joten taidan mennä parvekkeelle lukemaan. Siellä on vielä pari tuntia viileää varjoa ennen kuin aurinko ehtii kiertää talon.

Miksiköhän taloissa pitää aina olla parveke länteen? Ainakin kesällä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Suorassa auringonpaisteessa on tukalan kuuma, lukeminen on liki mahdotonta koska kirkas auringonvalo heijastuu valkoisesta paperista eikä olohuoneen telkkuakaan voi katsoa ellei ole hankkinut pimennysverhoja.